Blog

Itt mindig sok érdekességet talál. Ha kérdése van a témával kapcsolatban kommentbe felteheti. Ha nem szeretne lemaradni a legújabb bejegyzésekről, iIratkozzon fel hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon!

Mikrohullámú sütő körkép

Konyhabútor Mikrohullámú sütő körkép

A mikrohullámú sütő

A mai modern és klasszikus konyhabútoroknál is egyre nagyobb igény mutatkozik a beépíthető konyhai eszközök iránt. Mind praktikusságuk, mind dizájn szempontjából.

Ebben a cikksorozatunkban bemutatjuk a különböző konyhai gépek beépített és különálló változatait, a teljesség igénye nélkül.

Jelen cikkben a mikrohullámú sütőket járjuk körbe mind technikai, dizájn és beépíthetőség szempontjából.

A mikrohullámú sütő elterjedtebb nevén mikrosütő vagy mikró egy nélkülözhetetlen alap konyhai felszerelés. Ha esetlegesen még csak nem is szeretnénk főzni vagy nem tudunk, egy mikró elengedhetetlen készülék a lakásban, a hűtött, fagyasztott ételek felmelegítése, felengedése eléggé körülményes nélküle.

A mikrohullámú sütőről tudományosan

Egy olyan konyhai berendezés amelyben mikrohullám segítségével melegítik fel a belé tett ételt vagy folyadékot. 2,45 GHz-es rádióhullámok segítségével rezegteti és forgatja melegítendő anyag molekuláit, aminek következtében az anyag belsejében molekuláris szinten súrlódás jön létre mely hőt termel és ezáltal melegedik fel az étel, ital.

Kicsit bővebben a Wikipédián: Mikrohullámú sütő.

Alapszabály, hogy a mikrohullámú sütőbe fém tárgyat nem szabad tenni, de az aranyozott szélű tányérokat is érdemes elkerülni mert tönkretehetik a sütőt. A mikrosütőből kivett étel nem „sugároz”, a mikrohullámok nem maradnak benne az ételben.

Mikrók a konyhabútorok világában

Konyhabútor Mikrohullámú sütő körkép

Léteznek szabadonálló mikrohullámú sütők, konyhabútorba építhető változatok és olyan szabadonálló készülékek, melyekhez kaphatóak beépítőkeretek, amiket felső szekrénybe lehet szerelni.

A nemesacél felületű mikrók a legnépszerűbbek a beépíthető kivitelek között, de egyre jobban előre törnek a fehér készülékek és a retró hangulatúak. A modern konyhabútorokhoz a nemesacél készülékek illenek jobban de nagyon sokan szeretik a klasszikus konyhájukban is viszontlátni. Általában az acél kivitelűek egyszerűbb dizájnnal letisztultabb formával rendelkeznek.

A konyhabútorokba beépíthető főgépek méltán örvendenek nagy népszerűségnek mivel nem rontják, hanem javítják a bútor összképét, ha akarjuk belesimulhat a szekrényfrontba, ha szeretnénk akkor kitűnik belőle.

Ebben a szegmensben is mint a konyhai főgépek világába is beszivárogtak az LCD kijelzők és az érintőképernyők, melyek természetesen nem az alapfunkciókkal rendelkező készülékekben találhatóak meg.

Technikai jellemezők

Méretüket tekintve a 10 L-estől a 43 L-ig nagyon sok űrtartalommal kaphatóak.

Teljesítményük tekintetében is eléggé nagy a felhozatali szórás a 700 W-tól egészen a 2200 W-ig.

A mikrohullámú sütő árak elég nagy szórást mutatnak a különállóak azok az olcsóbbak, már 15.000.- Ft-tól rendelkezésre állnak, míg a beépíthető kombinált darabok ára elérheti akár a 350.000.- Ft-ot is.

Konyhabútor Mikrohullámú sütő körkép

Léteznek már mikrohullámú üzemmóddal kombinált sütők melyek helytakarékosság szempontjából megfontolandóak kisebb úgynevezett panel konyhák esetében mert így a mikró elhagyható, mert megoldható a mikrózás a sütővel.

Természetesen már a legtöbb beépített mikrók többre képesek az alapfunkcióknál mint melegítés, kiolvasztás sokkal többet tudnak úgy mint például hőlégkeverés, grillezés, párolási funkció, hogy csak néhányat említsek.

Kaphatóak olyan konyhaszekrénybe építhető mikrohullámú sütők is, melyek előre beprogramozott receptekkel vannak feltöltve, a sütő saját LCD kijelzőjén beállíthatóak, hogy milyen ételt szeretnénk elkészíteni és a masina beállítja a megfelelő programot, valamint az időt is hozzárendeli, sajnos egyelőre még nem készíti el helyettünk teljesen, de talán arra sem kell sokat várnunk.

A különböző gyártók termékpalettája eléggé eltérő, de természetesen minden gyártó úgymint Bosch, Miele, gorenje, Whirlpool, Zanussi, Ariston, Samsung hogy csak a nagyobbakat említsem a teljesség igénye nélkül kínálatában megtalálható ez a konyhai „alap” gép.

Konyhabútor Mikrohullámú sütő körkép

Látható tehát, hogy az otthonunkba egyre jobban bekúszó technológiai fejlődés a konyhákat sem kerülte el.

Következő cikkünkben a gáztűzhelyeket, villanytűzhelyeket a konyhabútorokba beépíthető sütőket és az indukciós főzőlapokat vesszük górcső alá.

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Write a Reply or Comment