Blog

Itt mindig sok érdekességet talál. Ha kérdése van a témával kapcsolatban kommentbe felteheti. Ha nem szeretne lemaradni a legújabb bejegyzésekről, iIratkozzon fel hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon!

Konyhabútor tervezés

Konyhabútor tervezés, konyhaszekrény tervezés

Hogyan tervezzünk praktikus konyhabútort? Avagy konyhabútor tervezés felsőfokon!

Ahhoz, hogy kialakítsuk a lehető legkézreállóbb konyhabútor elrendezést fontos, hogy tisztázzunk néhány alapszabályt, és azokat a konyha méreteihez igazodva betartsuk.

Alapvetően a konyha, a konyhabútor az ételkészítés, sütés, főzés, tálalás és bizonyos esetekben az étkezés színtere. Ahány háztartás szinte annyiféle konyhabútordizájn kezdve a klasszikustól a modernen keresztül egészen a high-techig. Elrendezés tekintetében beszélhetünk egysoros, kétsoros L alakú, U alakú vagy sziget konyhabútorról. De alapvetően minden konyha megegyezik a benne végzett munkafolyamatokban.

Az ideálisan berendezett konyha az ételkészítés munkafolyamatának sorrendjét követi és az egyes tároló és munkafelületek, gépek, berendezések, eszközök is ennek megfelelően helyezkednek el.

Például az ebédkészítés legelső lépése az élelmiszerek elővétele. Az adott étel elkészítéséhez a kamrából és a konyhából kell a szükséges alapanyagokat összeválogatni, melyek lehetnek hűtve tárolandó, mélyhűtött, szárazáru és akár földesáru. Az imént felsorolt alapanyagok tisztítása, előkészítése a főzéshez, sütéshez vagy pároláshoz. A konyhai főgépek közül a legfontosabb a tűzhely. És még nagyon fontos berendezési tárgy a mosogató. Ha ezeket megfelelő tárolóhelyekkel és munkahelyekkel egészítjük ki akkor egy praktikus konyhát kaphatunk. De nagyon fontos, hogy az ételkészítés munkafolyamatának sorrendjéhez igazodjunk.

Konyhabútor tervezés, konyhaszekrény tervezés

Ebben a táblázatban megtalálható a konyhában végzett munka úgynevezett folyamatábrája, mely segít a konyhabútor és a konyha ideális megtervezésében.

Munkafázisok/
munkazóna

Munkavégzés
helye

Műveletek

1

Élelmiszerek, alapanyagok
tárolása

Hűtőszekrény,
kamraszekrény,
kamra

Célszerűbb minél közelebb elhelyezni
a bejárati részhez, hogy egy bevásárlás
után minél egyszerűbben elhelyezhetők
legyenek az élelmiszerek. Ha nincs
kamránk, célszerű egy kamraszekrény
beépítése.

2

Feldolgozás

Munkapult

Élelmiszerek kicsomagolása, hámozás,
minimum 30 cm széles munkafelület.

3

Vízvétel

Mosogatótálca

Vízvétel, tisztítás, öblítés, áztatás. Korszerű
mosogatóknál a mosogatótálcával
„egybeépített” feldolgozó rész, pl.
vágódeszka, gyümölcsmosórész stb.

4

Előkészítés

Munkapult

Ebben a részben célszerű tárolni az étel
előkészítésénél használt különféle késeket,
krumpli- és fokhagymanyomó, reszelők stb.
A nyersanyagok előkészítését, minden
esetben a mosogató és a főzőlap közé
kell helyezni, minimum 60 cm, de inkább
90 cm, 120 cm helyigényű munkafelület.

5

Étel készítése

Főzőlap, sütő,
grill-lap

Itt történik az előkészített ételek főzése,
sütése, grillezése, ennek a közelében
célszerű tárolni a főzés, sütés során
leggyakrabban használt főzőedényeket
és főzőeszközöket. Mivel a sütő nem
folyamatos használatban van, ezért ezt az
elemet akár külön is el lehet helyezni egy
ún. magas- vagy ergoszekrényben,
ide célszerű elhelyezni a mikrót is.

6

Tálalás

Munkapult

A megfőtt ételek előkészítése étkezéshez,
díszítése, tálcára pakolása, előkészítés az
asztal megterítéséhez. Minimum 30 cm
széles munkafelület, vagy szélesebb, ha a
kávéfőző is itt helyezkedik el.

7

Étkezés

Asztal, bárpult

Étkezés

8

Mosogatás

Mosogatótálca,
mosogatógép

Ételmaradékok szétválogatása.
Étkezőasztaltól visszahozott edények
és főzőedények mosogatása, öblítése,
csepegtetése. Ne felejtsünk el helyet
hagyni a mosogatás kellékeinek (szivacs,
súrolószerek stb.)

Nem árt azonban figyelembe venni a konyhában tevékenykedő személy tulajdonságait is, hogy például jobb vagy balkezes-e. Ez azért nagyon lényeges mivel főzés közben az a kéz végzi a fő munkát amilyen kezesek vagyunk, ha kiveszünk valamit a hűtőből vagy megkeverjük az ételt. A másik kezünkkel inkább csak kisegítő tevékenységet végzünk hűtőajtó kinyitása vagy fedő leemelése. Ebből következtetve a jobbkezeseknél az a legideálisabb, ha az élelmiszer feldolgozás sorrendje balról jobbra halad.

Tehát először a hűtőszekrény, munkapult majd a mosogató, munkapult, főzőlap és utána megint munkapult. Természetesen ha balkezesek vagyunk akkor az előbbi sorrend pont fordított. Ez az elrendezés az étkezések utáni mosogatásnál is ideális, mivel a jobb kéz végzi a szivaccsal az edények tisztítását és a másik kéz az edények jobbról balra történő mozgatását, ebből kiindulva balra kell esnie a mosogató tálca csepegtető részének. Sokan azt gondolhatják, hogy a mosogatótálca csepegtető része felesleges mivel úgyis mosogatógépet használunk, pedig az ételek előkészítésében is nagyon hasznos például gyümölcsök, zöldségek mosás utáni csepegtetése stb..

Elmondható, hogy egy mai modern konyhát egy úgynevezett üzemnek kell tekinteni, amelyben a háziasszony úgy tudja használni az éppen rendelkezésre álló eszközöket, gépeket és teret, mintha egy gyárban munkát végző szakember lenne, mindennek kézre kell esnie.

Konyhabútor tervezés, konyhaszekrény tervezés

Modern szokások

A konyhatechnológia az elmúlt évek során nagy változáson ment keresztül, szinte minden családtípusnak más és más technológiai igénye van. Egyik részről nagyon elterjedt mostanában a félkész alapanyagokból történő főzés. Itt nemigen van szükség hámozásra, áztatásra, mivel a hűtőből már eleve megpucolt és tisztított félkész alapanyagot veszünk ki. Ebből kiindulva az idővel is és az előkészítéshez szükséges hellyel is lehet spórolni. Ennél egyszerűbb munkafolyamat amikor a boltban olyan, akár fagyasztott készételt vásárolunk amit kicsomagolás után csak melegíteni vagy sütni kell.

Másrészről a fiatalabb gyermekes családok körében elterjedőben van az a fajta konyhahasználat, hogy a főzéssel összehozzák a barátokat, ebben az esetben a teljes munkafolyamat az elejétől fogva megtalálható. A konyhahasználaton belül a hétköznapi étkezések reggeli és vacsora, valamint a hétvégi étkezések reggeli, ebéd, vacsora, baráti összejövetelek az étkezések közötti jelentős eltérések mutatkoznak. Ezek eléggé kihatnak a technológiai sorra is. Hétköznap általában az emberek főleg csak a mikrohullámú sütőt és a kávéfőzőt használják. Az eszközök és gépek legtöbbjét inkább csak hétvégén használják. Ebből is látszik, hogy ebben az esetben a hétvégi és a hétköznapi használat között eléggé jelentős eltérések vannak a géphasználati szokásokban.

Konyhabútor elrendezések

Konyhabútor tervezés. Alapvetően 6 konyhaelrendezési módot különböztetünk meg, hogy melyik kialakítást alkalmazzuk az adott lakásban nagyon sok dolog befolyásolja. Legfőképp a konyhában tevékenykedő személy igényeire kell szabni a konyhabútort, de a helyiség mérete és formája is nagyban befolyásolja a majdani végeredményt.

Egysoros (lineáris) konyhabútor

Olyan helyeken alkalmazható az egysoros elrendezés, ahol csak egyetlen falfelület áll rendelkezésre az elhelyezéshez. Legtöbbször azonban megállapítható, hogy az egysoros konyha hossza legalább három méter kell, hogy legyen. Ebben a mérettartományban helyezhető el megfelelően a hűtő, mosogatótálca, mosogatógép, főzőlap, sütő és a munkavégzéshez is marad elegendő szabad munkafelület.

A modern divatos vízszintesen futó erezet rajzolat az egysoros konyhabútorzaton érvényesül a legjobban dizájn szempontjából, legyen az furnérozott front vagy bútorlap front. Azonban arra is érdemes figyelni, hogy az egysoros konyhaelrendezés hossza ne haladja meg az 5 métert, mivel a főzési, illetve előkészítési fázisok közt igen sok gyaloglással jár, mert eléggé távol kerülnek egymástól az alapanyagok és a gépek.

Egyébként ergonómiailag ez az elrendezési mód a legkedvezőtlenebb, mert viszonylag nagy utat kell megtenni főzés közben.

Kétsoros (folyosó-, hajókonyha) konyhabútor

A kétsoros elrendezés a leges-leghatékonyabb térkihasználás szempontjából, mivel főzés közben szinte minden a kezünk ügyébe esik és viszonylag keveset kell sétálni, ezért a konyhabútor használata is nagyon kényelmessé válik. Egyébként a konyhafőnökök is ezt az elrendezést kedvelik a legjobban. A hajókonyha mindkét oldalán egy-egy pultsor fut végig, a két szemben lévő pult között ideális esetben 120 centiméter a távolság. Ennek az elrendezésnek a hátránya, hogy főzés közben sokat kell forogni a két pult között, de legalább nagy utat nem kell bejárni.

A konyhabútor kialakításakor érdemes figyelni arra, hogy a mosogató és a főzőfelület egyazon oldalra kerüljön, és a munkacentrumokat ne válasszuk szét. A legfontosabb viszont hogyha lehet, a két munkapultot ne rakjuk közlekedő útra, folyosóra, mivel az átmenő forgalom nagyban akadályozza a kényelmes és hatékony munkát.

L alakú konyhabútor

Ez az elrendezési mód nagyon látványos, leginkább tágas konyhákban alkalmazott megoldás. Ennek a konyhabútor típusnak egy hátránya van, mégpedig a sarokelem amit eléggé nehéz optimálisan kihasználni.

Erre a problémára azonban a mai modern vasalatrendszerek elég jó alternatívákat kínálnak, mint például fogó sarokpolc, kihúzható rácsos kosarak, sarokból kiforduló elemek és speciális fiók megoldások. Ergonómiailag szintén eléggé ideális konyhabútor elrendezés, mivel szinte minden kézre esik, nem kell nagy utat megtenni főzés közben.

Legelterjedtebb L alakú elrendezési megoldás, amikor az L alak egyik végében a hűtőszekrény, középen a mosogató, másik végében pedig a sütő helyezkedik el.

U alakú konyhabútor

Ezt a típusú konyhaelrendezést a helyiség három fala mentén elhelyezett bútorok alkotják. Ennek az elrendezési módnak a megvalósítását legtöbbször nem a tér szűkössége akadályozza meg. Hanem egy rosszul megtervezett ajtónyílás a falban, aminek nem ott kellene lenni, ezért is érdemes már akár a ház építésénél is figyelembe venni az alkalmazni kívánt konyhaformát.

Ez az elrendezés egyébként biztonságos, jól használható munkafelülettel rendelkezik, és bőséges tárolótere kicsi és nagy konyhák kialakítására is alkalmas. Ha az U két szára közti munkapultot túl nagyra méretezzük, azaz a két másik munkapult messze kerül egymástól, akkor a konyhában tevékenykedő munkáját nehezítjük meg, mivel sokat kell sétálgatni a munkafolyamatok közben. Viszont az U alakú konyhabútor elrendezésnél duplán jelentkezik az L alaknál említett sarokelem.

G alakú konyhabútor

Ez az elrendezési mód, illetve a félszigetűen elrendezett konyha egyszerre többféle igényt is kielégít. Ha úgy nézzük, akkor egy U alakú konyhabútor egy hozzá épített étkező elemmel. Nagy előnye, hogy a háziasszony közvetlen kapcsolatban van főzés közben az étkező résznél ülőkkel.

Konyhasziget

Konyhabútor tervezés. Ahhoz, hogy szigetszerűen alakítsuk ki a konyhabútort nagy tágas térre van szükség. A sziget rész egy elkülönülő munkaterületet alkot, ezáltal a konyha nagyon tágasnak hat. Ennél az elrendezési módnál is nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a háziasszonynak ne keljen nagy utakat bejárnia munkavégzés közben.

Ennek az elrendezési módnak köszönhetően a szakács közvetlen kapcsolatban marad a többiekkel, mert munkavégzés közben vele szemben helyezkednek el a többiek. Elsősorban olyan személyeknek kedvező ez az elrendezési mód, akik a főzést és a konyhaművészetet szeretik a középpontba állítani. Tovább fokozható az elrendezési mód praktikussága azzal, hogy a konyhabútor szigetrészének a szoba felöli oldalára egy magasabb bárpultot építünk.

Konyhabútor tervezés, konyhaszekrény tervezés

Kialakítható konyhabútor típusok

Legfőbb szempont mindig a rendelkezésre álló hely nagysága, abból kell mindig kihozni a lehető legoptimálisabban a konyhabútort a praktikusság figyelembevételével. Mivel egy jól megépített konyha nagymértékben megkönnyíti a mindennapi főzést.

Minden lakástípusnak megvan a maga legmegfelelőbb konyhatípusa, akár garzonlakást nézünk vagy vidéki családi házat a legoptimálisabb verzió megtalálása elengedhetetlen. Alábbiakban ezeket a főbb típusokat vesszük, nézzük át.

Főzőszekrény

Ez a legkisebb méretű konyhai munkahely. Maximum ennek a típusnak a megvalósítása lehetséges egy garzonlakásban 1-2 személy részére vagy kollégiumban, motelszobában, munkahelyen. Egy megfelelően berendezett főzőszekrény megfelel kis mennyiségű élelmiszer például tea, kávé, konzerv tárolására. És nem utolsó sorban biztosít vízvételi lehetőséget és evőeszközök, poharak, tányérok mosogatását is megoldhatjuk benne, anélkül hogy nagy alapterületet foglalna el.

Nagyon sokszor szempont az is, hogy a főzőfülke egy mozdulattal eltüntethető legyen és bútorként álcázódjon, és beleolvadjon a környezetébe. Szinte kizárólag készétel melegítésre, evőeszközök tárolására és mosogatásra használják. Legfontosabb berendezési tárgyai: mikrohullámú sütő, kicsi hűtőszekrény, kis edényszekrény, fiókok, egymedencés mosogatótálca.

Főzőfülke

Leggyakrabban 1 és másfél szobás lakásokban alkalmazzák 2-3 személy részére. A kis alapterületű lakásokon kívül még a hétvégi házakban is ideális választás. A főzőszekrény funkcióin túl még reggeli és egyszerűbb vacsora elkészítéséhez használják. Legfontosabb berendezési tárgyai: mikrohullámú sütő, tűzhely, esetleg sütő, kis hűtőszekrény, fiókok, edényszekrény, egymedencés mosogatótálca és mosogatógép.

Előfordul még hogy szekrénykamra is beépítésre kerül. Legmegfelelőbb, ha a főzőfülke a helyiség teljes magasságában kerül beépítésre a jobb helykihasználás érdekében. A sarokelemeknél a kiforduló félköríves polcok is jó szolgálatot tesznek.

Nagyvárosi konyhák

1,5-2,5 szobás lakás konyhája néhány esetben kamrával felszerelve 2-5 személynek megfelelő. Reggeli, ebéd, vacsora és hétvégi nagy vendégség kiszolgálása is már megoldható kényelmesen ebben a konyhatípusban. A konyhaszekrényben helyet kell, hogy kapjanak az olyan konyhai eszközök is amiket évente csak egyszer használunk például karácsonyi sütőformák.

Itt már több hely jut a konyhai gépeknek is, mint páraelszívó és akár külön hulladékgyűjtőt is be lehet építeni, de elférnek itt akár a tisztítószerek is. Legfontosabb berendezési tárgyai: sütő, főzőlap, mikrohullámú sütő, nagy hűtőszekrény, fiókok, tároló szekrények, kétmedencés mosogatótálca és nagyon sokféle konyha kisgépek, mint például kenyérpirító, olajsütő, robotgép. Itt már lehetőség nyílik a konyha méretéből kifolyólag, hogy akár nagyobb vendégsereget is kiszolgáljunk.

Nagyon fontos, hogy a leggyakrabban használt konyhai eszközök a kényelmesen elérhető helyen egymástól nem messze kapjanak helyet. Ennél a konyhatípusnál már sokkal nagyobb hangsúlyt lehet fektetni a designra, mivel itt már van hely variálni a konyhai gépeket tároló szekrényeket, fiókokat, és lehetőség van akár a dísztárgyak és növényzet elhelyezésére is.

Nyári konyhák

Eredeti funkcióját tekintve régen falun gyümölcs és savanyúság befőzésének színtere volt, de itt oldották meg a disznóvágásokat is. Mostanság is megtartotta a régi funkcióját. Azonban új funkció is divatba jött például nagyon hasznos a kerti bográcsozásoknál, sütögetéseknél mivel nem kell folyton mindenért berohangálni a ház konyhájába.

Az ilyen típusú konyhabútoroknál nagyon fontos szempont, hogy jól bírják a strapát és a mostohább időjárási körülményeket is. Feltétel még, hogy megfeleljen egy kétszemélyes vacsora helyszínéül is, és ne jelentsen problémát egy 10-20 fős vendégsereg kiszolgálása sem.

Konyhabútor tervezés konyhaszekrény tervezés

Konyhabútor - az ergonómia

Konyhabútor tervezés. A mai modern konyhabútoroknál nagy hangsúlyt kap az emberi munka tudománya az ergonómia. Fontos szempont a konyhában is, hogy az emberi munka a leggazdaságosabban legyen megszervezve és a lehető legkisebb erőkifejtést kelljen megtenni az adott munka elvégzéséhez.

A lehető legoptimálisabb eset az lenne, ha a főző személy egy helyben állva egy karnyújtáson belül mindent elérne. Tehát a legideálisabb a kör alakú elrendezés lenne. Viszont ennek a megvalósítása eléggé körülményes mind építészeti, mind bútorzati szempontból.

Mindenkinek más és más munkapult magasság a kényelmes, a legoptimálisabb ha behajtott alsó kar alatt 15 cm-re van a pult teteje. Így laza kéztartásban lehet dolgozni, ami nagymértékben megkönnyíti a munkát.

A felső szekrények kialakításakor ha lehet el kell kerülni a 30 cm-nél szélesebb oldalra nyíló ajtókat, mivel nyitott állapotban nagyon kilógnak a munkapulthoz képest, ami munkavégzés közben zavaró lehet. Érdemesebb inkább felfelé nyíló emelkedő harmonika ajtókat alkalmazni, ezek akár főzés közben is nyitva lehetnek, mivel nem lógnak bele a munkavégzési helybe. Egyébként ez nagyon egyszerűen kivitelezhető a mai modern vasalatokkal.

Ergonómiai okokból kifolyólag a mai modern konyhabútoroknál a legtöbb esetben az alsó szekrényekbe minél több fiókot érdemes tervezni, így kényelmesebben lehet kivenni a mély fiókokból akár az edényeket vagy a tányérokat is. Ergonómiai okokra vezethető vissza az is, hogy miért érdemes inkább a magasszekrénybe beépíteni a sütőt, mert itt sem kell lehajolni ha ételt teszünk be vagy csak éppen ellenőrizzük a sütést.

A legfőbb munkazónában a mosogató és a főzőlap közötti területen törekedni kell arra, hogy egy helyben állva kényelmesen a lehető legfontosabb ételkészítés közben használatos eszközöket elérjük, ez kb. 1 méter széles munkazónát jelent.

Ha lehetőség van rá érdemes a konyhabútor lábazatát 70 mm-rel beljebb tervezni a munkapult síkjától, mert így kényelmesen hozzáférhetünk a pulthoz anélkül, hogy a lábfejünk beleérne a lábazatba.

Konyhabútor tervezés, konyhaszekrény tervezés

Konyhabútor árak

Hogy erről is szót ejtsünk, mivel az ár is fontos szerepet játszik egy konyha megtervezésénél. Ár tekintetében a legegyszerűbb főzőszekrény megvalósítható pár 10.000.- Ft-ból természetesen konyhai gépek és eszközök nélkül.

Míg a nagyobb teljes felszereltséggel rendelkező minden létező igényt kielégítő, már a lehető legjobban automatizált, intelligens konyhák ára mérettől függően elérheti akár a több millió forintot is.

 

Látható tehát, hogy a konyhabútor megtervezésénél nagyon sok mindenre kell figyelni, de mindenképp érdemes, mivel nem egy-két évre tervezünk konyhát és egy jól kialakított bútor nem csak tetszetős esztétikailag, hanem praktikus és kényelmes is.

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Write a Reply or Comment