Blog

Itt mindig sok érdekességet talál. Ha kérdése van a témával kapcsolatban kommentbe felteheti. Ha nem szeretne lemaradni a legújabb bejegyzésekről, iIratkozzon fel hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon!

Gáztűzhely, villanytűzhely körkép

Konyhabútor Gáztűzhely, villanytűzhely körkép

A gáztűzhely és a villanytűzhely

A mai modern és klasszikus konyhabútoroknál is egyre nagyobb igény mutatkozik a beépíthető konyhai eszközök iránt, mint gáztűzhely és villanytűzhely. Mind praktikusságuk, mind dizájn szempontjából.

Ebben a cikksorozatunkban bemutatjuk a különböző konyhai gépek beépített és különálló változatait, a teljesség igénye nélkül.

Jelen cikkben a gáztűzhely, villanytűzhely, beépíthető sütő, indukciós főzőlap, kombinált tűzhely témát járjuk részletesen körbe mind technikai, dizájn és beépíthetőség szempontjából.

A gáz-és villanytűzhelyek közül valamelyik szinte minden konyhában megtalálható. Szerves része a konyhabútornak és nem utolsó sorban dizájnelem is, mivel eléggé nagy a mérete, vonzza a tekinteteket. Legtöbbször a konyhabútorba integrálva, beépítve helyezkednek el, ma már eléggé ritkának számít a különálló elrendezés, tehát ami nem a konyhabútorba beépítve, hanem mellette csak hozzá tolva a szekrénynél áll.

Gondolom a gáztűzhely és a gázfőzőlap (mert ugyanis már külön is kapható) működését mindenki ismeri és nem kell bemutatni. Viszont az indukciós főzőlap és az üvegkerámia főzőlap az más.

Az indukciós főzőlapról tudományosan

Konyhabútor Gáztűzhely, villanytűzhely körkép

Az egész lényege az elektromágnesességben rejlik. A főzőlapon belül a felületi üveglap alatt található egy réztekercs. Mikor erre a tekercsre áramot kapcsolunk, azaz bekapcsoljuk a főzőlapot, az áram áthaladása a réztekercsen, gyorsan váltakozó, más szóval oszcilláló mágneses mezőt hoz létre.

Ha ennek a mágneses mezőnek a közelébe megfelelő méretű és minőségű vas alapanyagból készült edényt teszünk, akkor ebben az edényben hő fejlődik, megnő az ellenállás, így ellenállás-hőmérséklet keletkezik benne, vagyis az elektromágneses mező és az ellenállás hatására létrejön a főzéshez szükséges hőmennyiség.

Kicsit bővebben a Wikipédián: Indukciós tűzhely.

Az indukciós főzőlapok közvetlenül magukat az ételkészítéshez használt edényeket és így a bennük levő ételt melegítik fel, kevesebb energia vész kárba. A lábas alja és a fala ad olyan meleget, olyan nagy felületen, amilyenen csak lehetséges, és így forralja fel a benne található ételt.

Konyhabútor Gáztűzhely, villanytűzhely körkép

Vigyázat! A tűzhely lapja nem meleg, tehát ha levesszük róla az edényt nagyon rövid időn belül kihűl, viszont a rajta álló edény nagyon forró lehet!

A hagyományos tűzhelyek először saját magukat melegítik fel, és így adják le a hőt az edény aljának, gondoljunk az elektromos főzőlapok pirosan izzó, szinte világító főzőlapjaira, míg mindez nincs az indukciós főzőlapok esetében. Csak a jelzőfény mutatja, hogy be van-e kapcsolva, vagy sem!

Konyhabútor Gáztűzhely, villanytűzhely körkép

A szabályozhatóság úgy történik, hogy csökkentik az áram erősségét, azaz növelik az ellenállást, így szinte azonnal és fokozatmentesen lehet elérni a kívánt hőmérsékletet. Itt látszik annak a fizikai törvényszerűsége, hogy nem mágneseződő anyagból készült edény nem melegszik fel rajta.

Az edény készleteket sem feltétlen kell lecserélni már létezik olyan fém köztes betét amivel használhatóak maradnak a nem mágnesezhető edények. Viszont a régebbi típusú zománcos edények igenis használhatóak mivel azok vasból készültek!

Tűzhelyek és főzőlapok a konyhabútorok világában

Léteznek szabadonálló tűzhelyek és konyhabútorba építhető változatok. A szabadon állóaknál a tűzhely és a főzőlap minden esetben egybeszerelt. A beépítetteknél viszont létezik mind egybeépített és külön beszerelhető tűzhely és főzőlap.

A nemesacél felületek mind a beépített és a különálló készülékeknél a legnépszerűbbek, de egyre jobban előre törnek a fehér készülékek és a retró hangulatúak is. A modern konyhabútorokhoz a nemesacél készülékek illenek jobban, de nagyon sokan szeretik a klasszikus konyhájukban is viszontlátni. Általában az acél kivitelűek egyszerűbb dizájnnal letisztultabb formával rendelkeznek.

A konyhabútorokba beépíthető főgépek méltán örvendenek nagy népszerűségnek mivel nem rontják, hanem javítják a bútor összképét, ha akarjuk belesimulhat a szekrényfrontba, ha szeretnénk akkor kitűnik belőle.

Ebben a szegmensben is mint a konyhai főgépek világába is beszivárogtak az LCD kijelzők és az érintőképernyők, melyek természetesen nem az alapfunkciókkal rendelkező készülékekben találhatóak meg.

Különálló tűzhelyek

Konyhabútor Gáztűzhely, villanytűzhely körkép

Ár tekintetében a különálló megoldás azért még lényegesen olcsóbb, mint a konyhabútorokba építhető társaik nagyságrendileg a 70.000.- Ft-tól a 190.000.- Ft-os ársávban helyezkednek el.

Az olcsóbbik változat természetesen a sima gáztűzhely és gázfőzőlap kombináció, a drágábbik a kerámia főzőlapos villanytűzhelyet takarja. Az indukciós főzőlapos készülékek nem készülnek különálló kivitelben.

Beépíthető tűzhelyek

Konyhabútor Gáztűzhely, villanytűzhely körkép

A beépíthető készülékeknél eléggé nagy a személyre szabhatóság lehetősége, mivel itt kombinálni is lehet a különböző főzési sütési technológiákat.

Beépíthető sütők

Konyhabútor Gáztűzhely, villanytűzhely körkép

A sütőknél egyszerűbb a helyzet itt a beépíthető készülékeknél nem elérhető a hagyományos gázüzem. Csak villannyal működő készülékek kaphatóak.

Kaphatóak olyan konyhaszekrénybe építhető sütők is, melyek előre beprogramozott receptekkel vannak feltöltve, a sütő saját LCD kijelzőjén beállíthatóak, hogy milyen ételt szeretnénk elkészíteni és a masina beállítja a megfelelő programot, valamint az időt is hozzárendeli.

Ami az árszintet illeti az egyszerűbb kivitelek 60.000.- Ft-tól kaphatóak míg a drágábbik már LCD-s kivitel 360.000.- Ft-ért beszerezhető.

Beépíthető főzőlapok

Konyhabútor Gáztűzhely, villanytűzhely körkép

A főzőlapoknál három típust különböztetünk meg, illetve négyet van egy vegyes csoport is:

  • GázfőzőlapÁr: 40.000.- Ft-tól 170.000.- Ft-ig
  • Kerámia főzőlapÁr: 50.000.- Ft-tól 190.000.- Ft-ig
  • Indukciós főzőlapÁr: 80.000.- Ft-tól 270.000.- Ft-ig
  • Kerámia és indukciós főzőlap 2+2 kivitelbenÁr: 180.00.- Ft körül

Akik egyébként 2+2-es kerámia és indukciós főzőlappal rendelkeznek a főzések 90%-ban az indukciós főzőlapot használják és csak a maradék 10%-ban a főzőlap kerámia részét.

A három fajta főzőlapot összehasonlítva a tesztben 2 liter víz felmelegedéséhez szükséges időt vettük alapul és az energiafelhasználás hatékonyságát is figyelembe vettük (mennyire melegítik a környezetet és menyi energia hasznosul valójában):

  • Gázfőzőlap9 perc / 52%-os hatékonyság
  • Kerámia főzőlap10 perc / 65%-os hatékonyság
  • Indukciós főzőlap4 perc / 90%-os hatékonyság
Konyhabútor Gáztűzhely, villanytűzhely körkép

A beépíthető készülékek nagy előnye, hogy a sütő és a főzőlap teljes mértékben elkülönül, a konyhaszekrényen belül bárhová beszerelhető. A főzőlap akár egy kihúzható fiókrészbe is beépíthető, és a sütőhöz sem kell már lehajolni mivel akár munkamagasságba felemelten is beépíthető.

Konyhabútor Gáztűzhely, villanytűzhely körkép

A különböző gyártók termékpalettája eléggé eltérő, de természetesen minden gyártó úgymint Bosch, Miele, gorenje, Whirlpool, Zanussi, Ariston hogy csak a nagyobbakat említsem a teljesség igénye nélkül kínálatában megtalálhatóak ezek a konyhai gépek.

Látható tehát, hogy az otthonunkba egyre jobban bekúszó technológiai fejlődés a konyhákat sem kerülte el.

Következő cikkünkben a páraelszívókat, szagelszívókat, a konyhabútorokba beépíthető süllyeszthető elszívókat vesszük górcső alá.

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Write a Reply or Comment